NNŠ na Kongresu civilnog društva u Istanbulu

Koordinatori Novosadske novinarske škole predstavili su se svojim projektima na Kongresu civilnog društva „Organizacije civilnog društva kao izazov vlasti: od političke obaveze do aktivnog dijaloga“, u Istanbulu, od 10. do 12. februara 2011. godine.

U tri dana Istanbul je ugostio oko 400 stotine učesnika, pretežno iz zemalja Zapadnog Balkana, koje su ujedno zemlje kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo u Evropskoj uniji. Osim toga, kongresu su prisustvovali predstavnici Evropske unije i Evropske komisije, a počasna zvanica bio je i komesar za proširenje EU Štefan File.

Među zapaženim projektima bili su upravo projekti Novosadske novinarske škole, a predstavljene su „Korupcija Interupcija“ i „Pandorina kutija“ u kojima je NNŠ liderska organizacija, kao i projekat „Advancing Roma Visibility“ na kojem smo partnerska organizacija.

Kongres je dao priliku za diskusiju o tome kako najbolje unaprediti dijalog između civilnog društva i organa vlasti. Na radionicama učesnici su razmenjivali iskustva iz dosadašnje prakse i predlagali rešenja koja će zvanično biti upućena vlastima u zemljama iz kojih dolaze.

Kongres je organizovao  Međunarodni Evropski pokret (EMI) iz Brisela uz podršku Fondacije Trećeg Sekora Turske (TUSEV).

Delegation of the European Union to the Republic of Serbia under the EU funded ‘Strengthening Serbia-EU Civil Society Dialogue’ project, www.dijalog.org.rs