Unapređivanje medijske pismenosti kod mladih

Netherlands’ Fund for Regional Partnership – MATRA, decembar 2018. – septembar 2019..

Edukovanjem medijskih radnika i studenata novinarstva, kao i publike, posebno mladih ljudi da kritički analiziraju/čitaju vesti i proveravaju njihove izvore, da dekonstruišu lažne vesti objavljene u medijima u svim njihovim oblicima i prijavljujući lažne vesti uredništvu Fakenews Tragača, aktivno učestvuju u njihovom javnom dekonstruisanju, ovaj projekat će unaprediti nivo medijske pismenosti među (mladim) konzumentima ali i kreatorima medija kao i nivo njihove društvene odgovornosti.

Više...

PODSTICANJE PROFESIONALNOG MEDIJSKOG IZVEŠTAVANJA

National Endowment for Democracy, decembar 2018. - novembar 2019.

Ovaj projekat usmeren je na podsticanje profesionalnog medijskog izveštavanja u Srbiji uz podršku radu Fakenews Tragaču i njegovoj redakciji. Svakodnevnim praćenjem medija i dvomesečnim analitičkim izveštajima, redakcija Fakenews Tragača će identifikovati lažne i manipulativne sadržaje i informisati građane o kvalitetu štampanih, elektronskih i onlajn medija.

Više...

Opservatorija za lažne vesti

Fondacija za otvoreno društvo, maj – decembar 2018

Cilj projekta je uspostavljanje mehanizma za detektovanje i dekonstrukciju lažnih vesti, prvenstveno onih kojima se direktno ugrožavaju javni interes, javno zdravlje, demokratičnost i tolerancija.

Više...


Digitalni pogon

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, januar 2018 – decembar 2020

Osnovni cilj projekta “Digitalni pogon” jeste uvođenje prakse medijske i informacione pismenosti u postojeće sisteme osnovnog i srednjeg obrazovanja u Srbiji kao oblika funkcionalne pismenosti građana i građanki u demokratskom društvu 21. veka.

Projekat za cilj takođe ima razvijanje kritičke svesti učenika, kao i razvoj kreativnosti i interaktivnosti u školama.

Više...


Digitalni pogon

Beogradska otvorena skola, 01 Januar – 31 Jul 2018

Opšti cilj projekta je implementacija preporuka Evropske unije za uvođenje inovacija medijske i informacione pismenosti u osnovnoškolsko obrazovanje u Srbiji. Projekat realizuju Novosadska novinarska škola i Biblioteka plus

Više...

Gradski vodič o ženama podunavskih gradova

Fondacija Baden-Württemberg Foundation, Mart 2017 – Jul 2018

Cilj projekta je jačanje vidljivosti ženske istorije u gradovima uz Dunav u pet zemalja: Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Srbiji i Rumuniji, kroz ukazivanje na njihov istorijski značaj informisanjem širokih ciljnih grupa.

Više...